Bostandere HAVA DURUMU
BİZE ULAŞIN 05352173449

Bostandere Tarihi

BOSTANDERE DERNEĞİ

Bostandere Tarihi

- +
Bostandere Tarihi

 

Eski adıyla dereköy, yeni adıyla Bostandere’nin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, Seydişehir İlçesi’nin kuzey doğusunda bulunan Kestel Dağı’nın eteklerinde yerleşmiş Roma devrinin askeri ve siyasi üstünlğü, Bizans ve Hitit devrinin bıraktığı izlerle buram buram tarih kokan bir kasaba olan Bostandere Anadolu’ya Oğuzlarla birlikte gelen Türkler’den Kırgız Boylarına ait Kisek boyu oymaklarından birinin adı da Bostandır. Seydişehir ilçesi’ne bağlı Bostandere Kasabası’da adını bu boydan almıştır.

M.Ö. 2000 yıllarından başlayarak, M.Ö. 750 yılına kadar Anadolu’da birçok bölgele-rinde bulunan Hititlerin, Bostandere Kasabası’nda da yerleştiği ve yerleşme üniteleri kurduk-ları ortaya çıkmıştır. Özellikle Hüyüklerden Hitit ve sonrası Fryg iskanlarının bulunduğu alan-lar dikkati çekmektedir.

1954 yılından sonra İngiliz Arkeloğu James MELLAART tarafından yapılan araştır-malar sonucu, Suğla ve Beyşehir Gölleri bugünkü adıyla Bostandere Kasabasında bulunan Hüyüklerin yüzeyinden toplanan seramik parçalarından anlaşıldığı gibi, bu Hüyüklerin Neoli-tik (Cilalı Taş) ve Kalkolitik (Taş-Maden) devirlerini yaşattığı ortaya konmuş, bu bölgelerin Prohistorik devir öncesine ait olduğu üzerinde durulmuştur.

1624-1628 yılları arasında Seydişehir’e kan kusturan deli İlahi’nin ölümünden sonra,

bir başka derebeyinin ortaya çıktığı Dereli Halil ismindeki eşkıyanın Seydişehir Dere köyünde bir sipahi olduğu da rivayetler arasındadır. Dereli Halil’inde bugünkü Bostandere Kasabası’nın bulunduğu Ketsel Dağı’nda kamp kurduğu ve yanına aldığı eşkıyayla Seydişehir’liye kan kus-turduğu söyleniyor.

Seydişehir İlçesi sınırlarında Almada, Vasada, Arvana, Elita, Delisandus gibi klasik şe-hirlerinin varlığı belirlenmekle birlikte bu varlık özellikle Vasada, Seydişehir İlçesi’nin kuzey-doğusunda bulunan Ketsel Dağı’nın eteğindeki vadide, bugünkü Bostandere Kasabası’nın Ak-tepe mevkiinde yer almaktadır.

1969 yılında Bostandere Kasabası’na su getirmek için Aktepe mevkiinde su yolu açılır-ken bir tiyatro kalıntısının varlığı anlaşılmıştır. Bunun üzerine bu durum Konya Müze Müdür-lüğü’ne duyurulmuştur. O zamanın Müze Müdürü Gürbüz Alp’in 1970 yılı Eylül ayında burada yaptığı kazılarda Roma Devri Antik Tiyatrosu kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. M.S. XI. Yüzyıl sonralarında en parlak dönemlerini yaşayan Vasada Şehri’nin harabelerine ait kitabe ve mimari parçalara Bostandere Kasabası’ndaki eserlerin duvarlarında da rastlandığı gibi 1959 yılında Bostandere Kasabası’ndaki Konya Arkeoloji Müzesi’ne bir Zeus Kabartması, 1957 yılındada bir yüzünde bir kadın, öteki yüzünde bereket boynuzu kabartması bulunan Kalker Sunak ve-rilmiştir.

7 Haziran 1992 yılında yapılan Mahalli İdareler Yerel Ara Seçimleri ile köy hüviyetin-den kurtularak Belediyelik olan Bostandere Kasabası şu anda 460 hane ve 1909 nüfusa sahip hızla kentleşmeye doğru giden kasaba bu arada kendi imkanlarıyla tarihi dokusunu da ayakta tutmaya çalışmaktadır.

Ekonomisi ve geçim kaynağı sebze-meyve yetiştiriciliği, tarım ve hayvancılıktır. Yurt-dışında 200 (ikiyüz) civarında (muhtelif ülkelerde) aile bulunmaktadır. Kasaba da yaşayan in-sanların yaklaşık % 80’i emeklidir. Okuryazar oranı % ‘95 tir. İlçeye yakın olması, sulak ve ve-rimli arazilerinden dolayı sosyal ilişkileri ve kültürel etkinlikleri çok fazla olan bir beldedir. Eğitimin sorunların çözümlenmesinde paralellik arz ettiğinin bilincinde olan bir mahalledir.

YORUM GÖNDERYorumlarınızı göndermek için alt kısımdaki formu kullanabilirsiniz.